Shop

Internationale Hondendag! TOT 50% korting op KONG speeltjes!

Alles over Giardia bij Huisdieren: Oorzaken, Symptomen en het Belang van Darmgezondheid

Heeft je trouwe viervoeter last van spijsverteringsproblemen, zoals diarree of buikpijn? Dan kan het zijn dat Giardia de boosdoener is. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van Giardia: wat het is, hoe je het herkent, en waarom een goede darmgezondheid na behandeling essentieel is. We bespreken ook het belang van testen met een Fassisi-test, zodat je zeker weet dat je huisdier weer helemaal de oude wordt.

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die in de darmen van veel zoogdieren, waaronder honden en katten, kan voorkomen. Deze parasiet is vooral berucht om de manier waarop hij diarree en andere spijsverteringsstoornissen veroorzaakt. Giardia verspreidt zich via besmet water of contact met besmette uitwerpselen. Denk aan situaties waarin huisdieren uit plassen drinken tijdens wandelingen of in contact komen met besmette uitwerpselen van andere dieren.

Symptomen van Giardia

De symptomen van Giardia kunnen variëren, maar vaak zie je dat besmette dieren last krijgen van waterige, soms stinkende diarree. Andere symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, gewichtsverlies en een algemeen gevoel van malaise. In het geval van pups kunnen deze extra bijterig zijn door een infectie. Omdat deze symptomen ook bij andere ziektes voorkomen, is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen.

Het belang van testen met een Fassisi-test

Een van de meest effectieve manieren om Giardia te diagnosticeren, is door middel van een Fassisi-test. Dit is een snelle en betrouwbare test die specifiek zoekt naar de aanwezigheid van Giardia-antigenen in de ontlasting van je huisdier. Deze test kan eenvoudig bij de dierenarts uitgevoerd worden of zelf thuis en biedt snel duidelijkheid, wat essentieel is voor een effectieve behandeling.

Test altijd meerdere dagen de ontlasting voor een correcte conclusie.

Deze test is verkrijgbaar in onze winkel 

Behandeling en Darmgezondheid

Na de diagnose volgt meestal een behandeling met specifieke medicatie om de Giardia-parasieten te bestrijden. Deze medicatie is vaak doeltreffend, maar het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de darmgezondheid van je huisdier na de behandeling. De medicijnen kunnen namelijk het delicate evenwicht van de darmflora verstoren.

Voeding is ook een belangrijk onderdeel van het herstel , zorg dat de voeding van je dier niet te hoog in koolhydraten is aangezien de Giardia parasiet hier goed op gedijt. Het is verstandig om over te stappen op een verse of gestoomde maaltijd die vaak lager in koolhydraten zijn dan bijvoorbeeld brokken. Lees dus goed de ingrediëntenlijst.

Wil je uitrekenen hoeveel koolhydraten de voeding bevat dan is dit een handige manier :

  1. Bepaal het percentage eiwitten, vetten, vocht en as in het voer, dat meestal op de verpakking staat aangegeven.
  2. Tel deze percentages bij elkaar op.
  3. Trek dit totaal af van 100%. Het resterende percentage is de hoeveelheid koolhydraten in het voer.

Bijvoorbeeld, als een hondenvoer 26% eiwitten, 14% vet, 10% vocht en 8% as bevat, dan bereken je de koolhydraten als volgt:

Koolhydraten (%)=100%−(26%+14%+10%+8%)=100%−58%=42% Koolhydraten

Het belang van werken aan de Darmgezondheid

Na een behandeling tegen Giardia is het bevorderen van een gezonde darmflora cruciaal. Supplementen die helpen bij het herstellen van de natuurlijke balans van goede bacteriën in de darmen en het herstel van darmen zelf. Een gezonde darmflora ondersteunt het immuunsysteem van je huisdier en vermindert de kans op toekomstige infecties. Probiotica is hier onderdeel van maar let op zeker niet de eerste stap.

Conclusie

Giardia is een vervelende parasiet, maar met de juiste aanpak kan je huisdier volledig herstellen. Vergeet nooit om na de behandeling extra aandacht te besteden aan de darmgezondheid van je huisdier. Met de juiste zorg en aandacht kan je lieveling weer snel gezond en vrolijk door het leven gaan. Raadpleeg bij langdurige Giardia infecties altijd een deskundige voedingstherapeut.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review