Hond of kat mee op vakantie
Het is supergezellig als je hond of kat meegaat op vakantie, maar er kan wel heel wat bij komen kijken. Want welke bestemming is diervriendelijk en hoe kies je een leuk verblijf uit? We helpen je op weg met de beste vakantietips voor huisdieren.
Fijn vakantieland voor je huisdier
Keuzestress! Waar gaan we dit jaar op vakantie? Als je hond of kat meegaat kijk je vaak op een andere manier naar bestemmingen. Want hoewel je zelf misschien een zonaanbidder bent, kan je huisdier zijn lichaamswarmte moeilijk kwijt. Kies daarom liever voor een mild klimaat als je viervoeter meegaat. Bovendien zijn er landen waar niet ieder honden- of kattenras is toegestaan, of waar specifieke eisen voor die rassen gelden, zoals het verplicht dragen van een muilkorf. Ook de reisduur en bereikbaarheid met de auto kan meewegen in de keuze voor een bestemming.
Zo kies je een leuk vakantieverblijf
Een huisje, camping of hotel. Het kan allemaal, mits huisdieren er zijn toegestaan. Het ene verblijf is geschikter voor je dier dan het andere. Een handige checklist:
- Is het verblijf koel te houden?
- Zijn er faciliteiten zoals een dierenoppas, hondenstrandje of -speeltuin?
- Is er een omheind buitenterrein?
- Is er in de omgeving genoeg te doen voor mijn dier?
- Zit er een dierenarts in de buurt voor het geval van nood?
Vaccinaties, paspoort en chip
Als jullie naar het buitenland reizen is voor honden, katten en fretten een Europees paspoort verplicht. Daarnaast moet je dier gechipt en tegen rabiës ingeënt zijn. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Landen buiten de Europese Unie kunnen aanvullende vaccinatie-eisen hebben.
Het paklijstje voor je hond of kat
- mandje/bench
- reistas
- kleedje
- koelmat
- speelgoed
- riem/tuigje
- voeding en snacks
- water- en voerbak, voerautomaat
- drinkfles
- borstel/kam, shampoo
- tekenpen
- nagelschaar
- poepzakjes
- anti-krab- en bijtspray
- voor de kat: krabpaal, kattenbak met voldoende extra vulling, buitenverblijf
- medicatie en supplementen
- documentatie: paspoort, vaccinatiebewijs, kopie registratiebewijs met chipnummer, foto van je huisdier, gegevens dichtstbijzijnde dierenarts op bestemming.
En we zijn vertrokken…
Zorg dat je tijdens de autoreis voldoende water voor je dier hebt. Maken jullie een lange rit? Dan is het handig om vooraf al voerporties af te wegen. Las iedere twee uur een pauze in en geef je dier niet continu maar wel voldoende aandacht tijdens de reis.
Bon voyage!