Cavia’s hebben vitamine C in hun voeding nodig
Vitamine C heeft een cavia nodig om fit en sterk te blijven. Om deze vitamine voldoende binnen te krijgen moet hij wel kwalitatieve voeding krijgen, aangevuld met groente als tussendoortje.
Cavia´s maken zelf geen vitamine C aan, maar hebben het wel nodig
Veel knaagdieren kunnen dankzij een speciaal enzym dat ze hebben, zelf vitamine C aanmaken. Cavia’s zijn daar een uitzondering op; zij moeten het stellen zonder dat enzym en deze vitamine uit voeding zien te halen. Zonder kunnen ze namelijk niet. Vitamine C versterkt hun immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van collageen, de bindende stof van onder meer spier- en botcellen.
Uit welke voeding haalt een cavia zijn vitamines?
Aan de betere, kwalitatieve voedingen speciaal voor cavia’s , is vitamine C toegevoegd. Daarmee kun je al in een deel aan de dagelijkse behoefte van je dier voorzien. Daarnaast is het belangrijk om het voer aan te vullen met stukken groente als knaagsnack. Zeker rode paprika, witlof en broccoli zijn bij veel cavia’s geliefde snacks.
Extra tip: Geef je cavia’s naast hun dagelijkse portie hooi ook regelmatig vers, groen gras. Daar smullen je dieren graag van en het zit boordevol vitamine C.
Hoeveel vitamine C heeft een cavia nodig?
Een jonge, nog opgroeiende cavia heeft dagelijks zo’n 60 mg vitamine C nodig, een volwassen knager die gezond is, 20 mg. Maar er zijn situaties waarin je cavia wel een extra boost kan gebruiken. Dat is bijvoorbeeld bij ziekte, bepaalde ouderdomskwaaltjes of als je knager door een stressvolle periode gaat. Overleg altijd eerst met een dierenarts voordat je de inname van voedingsstoffen verhoogd.
Mocht je cavia extra vitamines nodig hebben, dan kunnen voedingssupplementen een handig hulpmiddel zijn.
Houd het vitaminegehalte in caviavoeding hoog
Op het etiket met ingrediënten, achterop de verpakking van het caviavoer, vind je de hoeveelheid vitamine C die je knager met zijn dagelijkse porties binnenkrijgt. Bewaar de voeding bij voorkeur in een handige luchtdichte voerton om het vitaminegehalte te behouden; onder andere door vocht en zonlicht kan de kwaliteit van de pellets anders verminderen.