Hondenetiquette voor baasjes
De hondenetiquette kan ons helpen om de leefomgeving gezellig te houden, ondanks het feit dat we met veel mensen én honden zijn. Deze richtlijnen voor het contact met andere honden en hun baasjes voorkomen een hoop ergernissen, spanningen en nare situaties.
Waarom is de hondenetiquette nodig?
Hondenetiquette, dat klinkt wel heel streng. Toch is het wel handig om deze eens door te nemen. Niet alle honden kunnen namelijk even goed met elkaar overweg. En dat geldt trouwens ook voor hondenbaasjes. Bovendien wonen er in jullie buurt ook mensen zonder hond; dankzij deze richtlijnen hebben zijn geen last van onze huisdieren.
Hond alleen los laten lopen in gebieden waar dat mag
De meeste gemeenten hebben speciale losloopgebieden aangewezen. Vaak zijn die omheind, wat het loslopen ook voor je hond een stuk veiliger maakt.
In de vrije natuur hoeven viervoeters – buiten het broedseizoen om – soms niet aangelijnd te worden. Bezoek je een natuurgebied met je hond? Check dan altijd vooraf of honden er überhaupt mogen komen en of loslopen toegestaan is.
Alleen loslopen als je hond dit aankan
Laat je hond alleen loslopen als hij goed naar jou luistert en positief op andere honden en mensen reageert. Bij twijfel houd je je hond aangelijnd.
Etiquette voor contact met andere honden:
- Loopt je hond los en nadert er een andere, aangelijnde hond? Doe jouw viervoeter dan ook aan de riem.
- Vraag aan de andere hondenbaas of het goed is dat jouw viervoeter met die van hem speelt.
- Benader zelf nooit een andere hond zonder toestemming.
- Grijp in als er een gevaarlijke situatie tussen de honden ontstaat.
- Politiehonden, blindengeleidehonden, hulphonden en viervoeters die aan het trainen zijn, laten jij en je hond met rust.
Poep opruimen, liefst ook daar waar geen opruimplicht geldt
Vaak geldt er binnen de bebouwde kom een opruimplicht voor hondenpoep. Hiervoor zijn speciale, biologisch afbreekbare poepzakjes te koop. Maar ook in gebieden waar je de ontlasting niet hoeft op te ruimen, kan het verstandig zijn om dit toch te doen. Zo bescherm je andere honden. Zij kunnen de poep namelijk besnuffelen of zelfs opeten en daardoor besmet raken met mogelijke ziekteverwekkers.
Als het toch een keer misgaat …
Even een onoplettend moment, een verkeerde inschatting of honden die ergens van schrikken… Ondanks hondenetiquette kan het toch een keer misgaan. Grijp in, blijf rustig en toon begrip voor de andere hond en zijn baas. Bekijk samen of de honden misschien gewond zijn geraakt en zoek samen naar een oplossing voor eventuele kosten van een dierenarts.