Ik kreeg eens een telefoontje van een bezorgde cliënt. Hun puppy Boris had nogal de neiging om overal in te bijten. Zo ook in de kleding van de begeleiders en daar zat op regelmatige basis zo’n lekker klein geniepig velletje tussen. De begeleiders van Boris riepen hard auw of deden zelf een piepend geluid maken om te proberen hun puppy duidelijk te maken dat het pijn deed en dat hij moest stoppen. Ik moest stiekem een beetje lachen want ik zag het al helemaal voor me. Het piepen of auw roepen werkt helaas niet, en ook wegduwen werkt niet. De pup wilde aandacht en dat kreeg hij ook op deze manier, of dat het nu positief of negatief is , aandacht is aandacht voor de pup.
Wat je beter kan doen is je pup een alternatief aanbieden, iets waar hij wel in mag bijten. Wil je je voeten of bewegende armen najagen dan kun je beter even stoppen met bewegen, blijf je door bewegen dan moedig je het gedrag alleen maar aan en je helpt jezelf hier niet mee maar vooral je pup ook niet. Zolang je het bewegend lichaamsdeel wat zijn aandacht trekt niet interessanter maakt door stil te blijven en iets anders aanbiedt wat je juist gaat bewegen en interessanter maak zal de interesse in het saaien niet bewegende object of lichaamsdeel snel afnemen.
Wist je dat puppy’s wel 18 tot 20 uur slaap per etmaal nodig hebben? Komen ze niet aan die slaap dan kunnen ze overprikkeld raken en dat kan er weer voor zorgen dat de pup gaat bijten. Zorg dus dat je pup voldoende slaap krijgt. Boris werd overal mee naar toegenomen waardoor hij onvoldoende kon slapen en dit verklaarde zijn bijt gedrag dan ook. Toen ik de begeleiders hierop attent had gemaakt zijn ze er direct bewuster mee omgegaan. Als snel nam het bijten af nadat Boris meer rust momenten kreeg en beter kon slapen.
Pups kunnen ook wat meer gaan bijten wanneer de tandjes door komen. Zorg daarom voor voldoende (veilige!) kauwmaterialen. Gaat je pup toch aan je meubels kauwen biedt hem dan een alternatief aan. Als je even geen toezicht kunt houden op de pup is het handig deze in een puppyproof omgeving te zetten waar hij zich niet kan bezeren en niet bij de meubels kan. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een stukje afzetten met een hekwerkje. Pups ontdekken de wereld nou eenmaal met hun bek en op die manier kun je de pup en jouw meubels veiligstellen. Straf je puppy niet voor het bijten, een hond gaat nou eenmaal anders om met de wereld, het is aan ons om ze liefdevol te begeleiden en te laten zien hoe het werkt in onze mensen wereld.
Ook kan het bijten een spelletje worden en uiteindelijk aangeleerd gedrag door ons. Je pup heeft geleerd dat hij aandacht krijgt door te bijten, het gedrag zal aanhouden zolang de pup er aandacht voor krijgt. Wees creatief en zorg dat hij niet verder geïnteresseerd raakt is het object waar hij in bijt. Bijvoorbeeld door het afzetten met een hekje of dus wat anders aan te bieden. Dit kan betekenen dat je dit zeer herhaaldelijk moet doen. Vooral als de pup er al vaker succes mee heeft gehad. Dan krijg je eerst te maken met de uitdovingsweerstand. Dit houdt in dat het gedrag eerst erger zal worden voor het af zal nemen. Maar de aanhouder wint dus geef niet op! Oefening baart kunst en je zult merken dat je het gedrag uiteindelijk prima kan ombuigen naar iets dat wel mag.
Holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes