Shop

Shop alle kerstartikelen met 20% korting! Op = Op

Rianne Jansen – Angst bij honden

Honden zijn sociale dieren die complexe emoties ervaren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden ook angst kunnen voelen. Angst is een normale en natuurlijke reactie; het is bedoeld om een dier te helpen zich te beschermen tegen gevaar.

Als een hond erg veel angst ervaart kan dit een groot probleem zijn, niet alleen voor de hond zelf, maar ook voor hun eigenaren. Soms gaat een hond zo gebukt onder angstgevoelens dat het welzijn van het dier in gevaar komt.

In dit artikel vertel ik je meer over de oorzaken van angst bij honden, hoe je het kunt herkennen en vooral hoe je je hond kunt helpen om ermee om te gaan.

Dit is vooral relevant nu we de vuurwerkperiode naderen, een tijd waarin veel honden extra angstig kunnen zijn.

Wat is angst bij honden?

Angst bij honden is een emotionele en fysiologische reactie op een waargenomen bedreiging of gevaar. Net als mensen ervaren honden angst als een natuurlijke overlevingsmechanisme, ontworpen om hen te beschermen tegen potentieel schadelijke situaties. Wanneer een hond zich bedreigd voelt, kan dit zich uiten in verschillende gedragingen, zoals blaffen, grommen, bevriezen of vluchten. Angst kan voortkomen uit diverse bronnen, waaronder onbekende omgevingen, nieuwe mensen of dieren, harde geluiden zoals onweer of vuurwerk, en eerdere traumatische ervaringen. De reacties op angst kunnen variëren, afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond, zijn opvoeding en socialisatie, en zijn genetische aanleg. Honden die niet goed gesocialiseerd zijn, zijn vaak gevoeliger voor angstige reacties, omdat ze niet gewend zijn aan de verschillende prikkels die ze tegenkomen. Daarnaast kunnen bepaalde medische aandoeningen, zoals pijn of ongemak, ook bijdragen aan angstgedrag. Het is essentieel voor hondenbezitters om de signalen van angst te herkennen, zodat ze hun honden kunnen helpen om deze emoties te beheersen en een veilige, ondersteunende omgeving te creëren. Angst kan, indien onbehandeld, leiden tot ernstig gedrag en stress, niet alleen voor de hond, maar ook voor hun eigenaren, waardoor het cruciaal is om vroegtijdig in te grijpen en de juiste strategieën te implementeren om hun welzijn te waarborgen.


Oorzaken van angst

De oorzaken van angst bij honden kunnen variëren van genetische aanleg tot omgevingsfactoren. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Socialisatie: Honden die niet op de juiste wijze of te weinig gesocialiseerd zijn, kunnen angstig reageren op nieuwe situaties, mensen of andere dieren.

  • Traumatische ervaringen: Honden die een traumatische ervaring hebben gehad, zoals een ongeluk of mishandeling, kunnen angst ontwikkelen.

  • Veranderingen in de omgeving: Verhuizing, veranderingen in het gezin of zelfs veranderingen in de dagelijkse routine kunnen angst bij honden veroorzaken.

  • Medische problemen: Lichamelijke ongemakken of gezondheidsproblemen kunnen angstig gedrag uitlokken. Het is cruciaal om medische problemen uit te sluiten als je hond angstig is. Ook kan een hond dementie krijgen wat maakt dat ze de wereld minder goed begrijpen. Dit kan ook zorgen voor angstgevoelens.

  • Genetische aanleg: Sommige rassen zijn gevoeliger voor angst dan andere, wat hen meer vatbaar maakt voor angstige reacties.

Hoe om te gaan met angst bij honden?

1.Heb begrip

De eerste stap in het omgaan met angst is om de oorzaak te begrijpen maar ook om begrip te hebben voor de emotie van jouw hond. Jij kunt het misschien onzin vinden dat hij bang is voor de vuilniszak; voor jouw hond is de angst echt. Geef je hond de afstand die hij nodig heeft tot datgene wat hij spannend vind. Vertel wat het is en geef hem grip op de situatie door hem niet te dwingen om hetgeen hij spannend vind te onderzoeken.




2. Creëer een veilige omgeving

Heeft jouw hond vuurwerkangst? zorg ervoor dat je hond een veilige plek in huis heeft waar hij zich kan terugtrekken als hij angstig is. Dit plekje heeft de hond vaak zelf al uitgekozen als hij is gevlucht. Laat dit toe. Dit kan een rustige kamer of een speciaal ingericht hoekje zijn. Sommige honden schieten naar de badkamer of onder bed. Dit is oke. Het is wat de hond nu nodig heeft. Maak deze plek comfortabel met een bedje en zijn favoriete speelgoed. Ook is het belangrijk dat jij een veilige haven voor jouw hond bent. Je hoeft je hond NIET te negeren en angst wordt NIET erger als je lief bent voor je hond als hij bang is. Als je jouw hond negeert, vertel je hem eigenlijk dat het je niets uitmaakt dat hij bang is. Jouw hond leert dat hij er helemaal alleen voor staat.

3. Straf je hond niet

Straf je hond niet als hij agressie laat zien dat voortkomt vanuit angstig gedrag. Jouw hond communiceert. Hij vindt de situatie niet fijn en gebruikt de agressie om de afstand te vergroten en om zichzelf te beschermen. Geef wat je hond nu nodig heeft: ruimte voor communicatie en grip & controle op de situatie. Dwing hem niet, wees zelf rustig. Vertel wat je gaat doen en wees voorspelbaar en rustig.

4. Train met Desensitisatie en Counterconditioning

Desensitisatie houdt in dat je je hond geleidelijk blootstelt aan de dingen waar hij bang voor is, op een manier die niet overweldigend is. Bij vuurwerkangst begin je met desensitisatietraining ver voordat de vuurwerkperiode begint. Laat je hond wennen aan het geluid van vuurwerk door het op een extreem lage volumestart te laten horen. Er zijn diverse geluidsfragmenten op YouTube te vinden. Bij deze training is het vooral de bedoeling dat je hond amper reageert op het geluid. Enkel een oortje mag bewegen, maar de hond mag geen stress signalen (hijgen, bek aflikken, gapen, drentelen) laten zien. Indien je deze signalen wel ziet dan is het volume te hard en ben je eerder aan het traumatiseren dan aan het trainen. Het volume zet je elke dag 1 tik hoger, maar je blijft ervoor zorgen dat de hond geen stress ervaart. Begin met een afstand/intensiteit van de prikkel en verhoog deze geleidelijk naarmate je hond zich meer op zijn gemak voelt. Counterconditioning houdt in dat je je hond een andere associatie laat ervaren met hetgeen hij spannend vind. Bijvoorbeeld na het horen van vuurwerk krijgt hij altijd een voertje die hij heel erg lekker vind. Zo krijgt langzaamaan hetgeen hij spannend vind een andere lading.



De vuurwerkperiode

Met de vuurwerkperiode in aantocht, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan honden die angstig zijn. Vuurwerkgeluiden kunnen bij veel honden intense angst veroorzaken.

Hier zijn enkele tips om je hond te helpen tijdens deze periode:

  • Creëer een veilige haven:
    Zorg ervoor dat je hond een veilige ruimte heeft waar hij zich kan terugtrekken als de knallen beginnen. Dit kan een binnenruimte zijn met zijn favoriete speeltjes en een knusse plek om te rusten. Doe de gordijnen dicht en zet de radio op de achtergrond aan.

  • Afleiding:
    Zorg voor voldoende afleiding tijdens het vuurwerk.
    Zoals bijvoorbeeld:
    – extreem lekkere botten,
    – Lickimat besmeren met bijvoorbeeld yoghurt
    – snuffelmat vullen met brokjes
    – hersenpuzzeltjes

  • Rustige aanwezigheid:
    Laat je hond nooit alleen! Blijf kalm en geruststellend. Wees een rots in de branding. Probeer gewoon aanwezig te zijn zonder de situatie te overdrijven. Laat je hond gewoon lekker bij je liggen en streel hem als hij dit prettig vind. Je kunt angsten niet erger maken door lief voor je hond te zijn.

  • Eventueel ondersteuning
    Strezz druppels of Bach bloesem kunnen je hond helpen wat meer te kalmeren. In sommige gevallen kan medicatie nuttig zijn om de angst van je hond te beheersen, vooral als het gedrag ernstig is. Raadpleeg altijd een dierenarts of gedragsdeskundige voordat je medicatie overweegt. Professionele hulp kan ook inhouden dat je samenwerkt met een gedragsdeskundige om een behandelplan op te stellen. Het is bij angsten extreem belangrijk dat je goed naar je hond kijkt en op juiste wijze de prikkels toevoegt. Indien je dit niet juist aanpakt, slag je juist vaak de plank mis en wordt het probleem alleen maar groter.

Angst bij honden is een veelvoorkomend probleem dat serieuze aandacht vereist. Door te begrijpen waar de angst vandaan komt en op een positieve manier te reageren, kun je je hond helpen om deze angst te overwinnen. De komende vuurwerkperiode kan uitdagend zijn voor veel honden, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je je hond helpen om deze periode door te komen. Neem de tijd om je hond te observeren en te ondersteunen, zodat hij zich veilig en op zijn gemak voelt in zijn omgeving.

Aanbevolen voor jou

Schrijf een review