Shop

Let op: I.v.m. feestdagen, geen pakketleveringen op 24, 25, 26 december en 1 januari.

Hond uitlaten winter: wat te doen bij winterse temperaturen?

Je weet vast dat je ’s zomers je hond niet in een hete auto moet achterlaten. Maar wist je ook dat honden het – net als jij en ik – ook koud hebben als ze in de winter buiten zijn? Lees snel verder en ontdek wanneer je hond het koud heeft en wat je ertegen kan doen.

Tekenen van het koud hebben

Tekenen dat je hond het koud heeft zijn onder andere:

  • Janken
  • Trillen
  • Angstig gedrag vertonen
  • Zwak gedrag vertonen
  • Langzamer lopen dan normaal of zelfs niet willen bewegen
  • Warme plekjes zoeken

Gevaren koud weer

Vertoont je hond een van deze tekenen? Ga dan snel met je hond naar binnen, hij heeft het waarschijnlijk koud. Zo voorkom je verkoudheid of erger. Is het al zover? Breng dan een bezoekje aan je dierenarts.

Het is slim om bij erg koud weer je wandelingen wat in te korten. Zeker wanneer er sneeuw en ijs op de grond ligt. Dit zorgt namelijk dat je hond het extra snel koud krijgt, zeker als ze onbeschermd zijn. Ook ligt in de winter vaak pekel op straat, wat slecht is voor de pootjes van je hond. Let ook op geknoeide antivriesvloeistof bij auto’s. 

Per hond verschillend

Het is per hond verschillend hoe snel hij het koud heeft. Het hangt af van de vacht, vetreserves, leeftijd, algemene gezondheid en activiteit: rennend heeft je hond het net als jij warmer dan sjokkend. Over gezondheid gesproken: het is slim om de gezondheid van je hond jaarlijks bij de dierenarts te laten controleren. En waarom dan niet aan de start van het winterseizoen? Dan weet je daarna zeker of je hond ‘winterklaar’ is.

Waarmee moet je extra opletten tijdens het wandelen bij koud weer?

  • Als je hond ziek is – ziektes als artritis spelen sneller op bij koud weer dan in warm weer
  • Als je hond een dunne vacht heeft
  • Als je hond korte poten heeft – het lichaam komt eerder in contact met de koude grond
  • Als je hond oud is

Slaapt jouw hond normaal buiten? Zorg dan ’s winters ook voor een optie om warmer en comfortabeler te slapen.

Oplossingen tegen de kou: winterkleding & care producten

Als je hond in een van de bovenstaande ‘risicocategorieën’ hoort is het verstandig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk aan een regenjas in heel winters weer, of een hondentrui als het gewoon koud is. En vergeet de pootjes niet! Er zijn speciale ‘laarsjes’ voor honden om de pootjes te beschermen tegen de kou en de gestrooide pekel. Ook bestaan er zalfjes om de kussentjes van je honden te verzorgen tegen slijtage en scheurtjes (extra belangrijk als erg gestrooid is).

Alternatief: binnen energie kwijtraken

Is het zo koud dat jij en je hond liever niet naar buiten gaan? Maak het wandelingetje dan kort, zodat je hond z’n boodschap kan doen en ga daarna weer naar binnen. Doe daar wat spelletjes met je hond, zodat hij z’n energie toch kwijt kan. Denk bijvoorbeeld aan trekspelletjes of apporteren voor fysieke stimulatie. Maar ook denkspelletjes voor mentale stimulatie. Bijvoorbeeld het verstoppen van brokjes op diverse plaatsen in de woonkamer, waarna je ze samen zoekt.

Hoe ga jij om met de kou?

Wat zijn jouw do’s en don’ts over je hond uitlaten in de winter? Laat ze achter op onze Instagram of Facebook! We zijn benieuwd!

Gerelateerd artikel

In de donkere wintermaanden wil je je hond zeker niet kwijtraken. Lees daarom ook eens onze tips over het voorkomen en oplossen van een vermiste viervoeter

Aanbevolen voor jou

Deel deze story

Schrijf een review